Rižota s kozicami

Registriran

5 meseca 2 tedna

SESTAVINE ZA 2 OSEBI:
olivno olje
1 čebula
200 g riža arborio
2 dcl belega vina
6 dcl ribje osnove
15 g masla
1 žlica naribanega parmezana
50 g češnjevega paradižnika
2 stroka česna
300 g kozic
1 bučka
mešanica mediteranskih začimb
sol

V ponvi segrejemo olivno olje in na njem prepražimo sesekljano čebulo. Ko čebula postekleni, dodamo riž in pražimo kakšno minutko.

 Prilijemo 1 dcl belega vina. Ko riž vpije vso tekočino, dodamo prvo zajemalko ribje osnove, ki mora biti vroča, saj ne smemo dopustiti, da se tekočina, v kateri se kuha riž, ohladi. Med kuhanjem riž večkrat premešamo. Ko riž ponovno vpije vso tekočino, dodamo novo zajemalko ribje osnove. Ta postopek ponavljamo, vse dokler riž ni skuhan. Solimo po okusu.

Po 10 minutah kuhanja dodamo kozice, ki smo jih pripravili po spodaj opisanem postopku.

Kuhamo še približno 5 minut. Ko je riž kuhan, vmešamo maslo in parmezan.

Omaka s kozicami
Češnjeve paradižnike z ostrim nožem križno zarežemo. Dobrih 20 sekund jih blanširamo v vreli vodi. Vodo odlijemo, paradižnik speremo z mrzlo vodo, ga olupimo in narežemo na polovičke.

V ponvi segrejemo olivno olje in na njem skupaj z grobo narezanim česnom prepražimo na tanke kolobarje narezane bučke in repke kozic, ki smo jim odstranili lupino.

Zalijemo s preostankom belega vina. Ko povre polovica vina, dodamo paradižnik. Začinimo s soljo in z mešanico mediteranskih začimb. Pokrijemo posodo in kuhamo še 10 minut.
 
Category