Mesna lazanja

Registriran

5 meseca 2 tedna


SESTAVINE ZA 4 OSEBE:
TESTO
500 g ostre moke
5 jajc

NADEV
olivno olje
1 čebula
2 stroka česna
500 g mletega mesa
1 bučka
1 zelena paprika
2 korenja
origano
sol
poper
3 dcl pasiranega paradižnika
peteršilj
250 g mozarelle
50 g parmezana

BEŠAMEL
50 g masla
3 žlice moke
3 dcl mleka
sol
muškatni orešček
poper

PRIPRAVA TESTA
Moko presejemo v večjo skledo (lahko tudi na mizo ali na pult). Na sredini naredimo jamico, v katero počasi vlijemo razžvrkljana jajca, nakar jih začnemo počasi mešati z moko.
 
Ko se jajca in moka povežejo, začnemo z gnetenjem testa. Gnetemo vsaj 5 minut. Dobiti moramo mehko in prožno testo.

Iz testa naredimo hlebček in ga damo za 1 uro počivati v hladilnik. Testo nato razvaljamo na poljubno velikost in debelino (odvisno od tega, kakšne testenine želimo narediti). Priporočam uporabo strojčka za valjanje in rezanje testenin.

PRIPRAVA NADEVA
Na olivnem olju prepražimo čebulo. Dodamo na drobno sesekljan česen, ki ga pražimo tako dolgo, da zadiši.

Dodamo meso in med mešanjem pražimo tako dolgo, da se meso razpusti. Dodamo drobno narezane bučke in papriko ter naribano korenje. Začinimo s soljo, origanom in poprom. Dolijemo 2 dcl vode in na rahlem ognju kuhamo 10 minut.

Dodamo 3 dcl pasiranega paradižnika ali pelatov in kuhamo še vsaj 30 minut. Pred koncem kuhanja dodamo drobno narezan peteršilj.

PRIPRAVA BEŠAMELA
V posodi raztopimo maslo, dodamo moko in mešamo tako dolgo, da začne moka rumeneti. Dolijemo mleko in ves čas mešamo, da s tem preprečimo nastanek grudic. Začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Zmanjšamo temperaturo in med stalnim mešanjem kuhamo še 10 minut.

PRIPRAVA LAZANJE
Spodnjo plast pekača namažemo z bešamelom. Nanj položimo lazanje, ki smo jih predhodno 2 minuti kuhali v osoljeni vodi.

Na prvo plast testa nanesemo nadev. Po nadevu razporedimo na koščke narezano mozzarello. Prekrijemo z drugo plastjo testa in ponovimo postopek.

Tretjo plast testa prelijemo z bešamelom, v katerega smo vmešali nariban parmezan. Število plasti je odvisno predvsem od velikosti posode, v kateri boste pekli lazanjo. Če je posoda manjša, lahko uporabite seveda več plasti.

Pečemo 40 minut pri 220 °C.
 
Category