Talne obloge v interierju

Registriran

5 meseca 2 tedna
Na dojemanje talne obloge vplivajo tako stene kot strop, pohištvo in drugi predmeti v prostoru — barve in oblike. Obratno tudi talna obloga vpliva na zaznavanje prostora in elementov v njem. Estetska talna obloga je tista, ki pripomore k harmoniji v prostoru, ki se ujame s stenami, stropom in drugo opremo.

Ni vsaka talna obloga uporabna za vsak prostor. Posamezni prostor ima svoje značilnosti in zahteve. Ločiti moramo med zasebnimi prostori v družinski hiši in javnimi prostori. Javni prostori so občutno bolj obremenjeni kot zasebni, zato za javne prostore izbiramo najbolj kakovostne in odporne talne obloge.

V stanovanju je nekaj posebnih prostorov, ki jih je treba opremiti pazljivo. Za kopalnico so primerne samo talne obloge, ki so odporne proti vodi in veliki vlagi, to pa so keramične ploščice in kamen. V zadnjem času so v kopalnici priljubljene tudi lesene talne obloge iz dobro impregniranega lesa in iz lesov posebnih vrst. V predsobi se srečujemo z vlago in umazanijo, ki jo vnašamo s čevlji in mokrim dežnikom. Zato je dobro uporabiti talno oblog, ki jo je lahko čistiti in ki se ne premoči, npr. PVC talna obloga ali keramične ploščice. Ker se majhni otroci radi igrajo na tleh, naj bo v otroških sobah talna obloga topla in prijazna. Dobra izbira za otroške sobe so tekstilna talna obloga, parket, pluta, laminatni pod , PVC talna obloga. Tudi v spalnici naj bo talna obloga topla in prijazna: tekstilna talna obloga, parket, laminatni pod, pluta, linolej. Tla v kuhinji so obremenjena z občasnim razlitjem tekočine in z velikim številom korakov ob delovnem pultu. Talno oblogo izbiramo glede na obremenitev s tekočino. Za kuhinje so primerne keramične ploščice, PVC talna obloga in kakovosten laminatni pod.

Na koncu mora talna obloga izživeti tudi svoj tehnični značaj, to pomeni, da mora biti primerno položena (lepljena na podlago ali prosto plavajoča), da ustrezno zaključi sestavo tal.

Talne obloge iz Il Ambienti

Category