Sodobne kuhinje– Več kot le prostor za kuhanje

Registriran

5 meseca 2 tedna
Včasih so bile kuhinje omejene samo na kuharski del, vsebovale so zgolj štedilnik, pomivalno korito in omare za posodo, pogosto niti hladilnika niso premogle. V današnjem času pa kuhinja že dolgo ni več zgolj samo prostor za pripravo hrane. V sodobno zasnovanih, odprtih tlorisih je kuhinja pogosto združena z jedilnico in dnevnim prostorom ter tako predstavlja središčni del družinskega dogajanja.

Pri izbiri nove kuhinje si običajno vzamemo več časa kot za preostale prostore, saj jo običajno kupujemo za dalj časa in predstavlja večji finančni zalogaj kot preostalo pohištvo. Kuhinja naj bi bila predvsem praktična, vse naj bo čim bolj na dosegu rok. Osnovno izhodišče za dober kuhinjski načrt, je tako imenovani delovni trikotnik, za katerega velja, da naj vsota razdalj med tremi glavnimi delovnimi centri (hladilnik, pomivalno korito, kuhalna plošča) ne bi znašala več kot 6,6m. Pri načrtovanju kuhinje je potrebno upoštevati minimalne razdalje med elementi in drugimi objekti. Priporočena višina zgornjih kuhinjskih elementov je vsaj 50 cm nad višino delovne plošče, višina nape minimalno 65 cm nad delovno ploščo (v primeru plinskega kuhališča 75 cm), priporočena razdalja med dvema nizoma kuhinjskih elementov ali razdalja med kuhinjskim nizom in steno je med 90 – 120 cm, priporočena višina glavne delovne površine je 15 – 20 cm nižje od uporabnikovega komolca. V primeru, ko je v neposredni bližini kuhinjskih elementov postavljena jedilna miza, je minimalna potrebna razdalja za nemoteno uporabo kuhinje in mize 135 cm.

Kateri stil kuhinje izbrati je stvar okusa vsakega posameznika. Nekateri še vedno prisegajo na klasiko, drugi spet na najnovejše trende. Ne glede na izbran stil kuhinje, imejmo v mislih poleg estetskega videza vedno tudi funkcionalnost in udobnost. Tudi v majhni kuhinji je lahko dovolj prostora in nasprotno – v veliki kuhinji nastane pri izbiri napačnih elementov premalo prostora.

Cena kuhinje je odvisna od mnogih dejavnikov, Ceno v veliki meri narekujejo materiali iz katerih je izdelana. Praviloma višja cena pomeni večjo kvaliteto materialov. Najnižji kakovostni razred so kuhinje iz ivernih plošč, sledi MDF plošča, ki je odpornejša proti mehanskim poškodbam in vlagi. Med najdražjimi so kuhinje izdelane iz masivnega lesa. Višja cena bo tudi kadar je del omaric iz stekla. Ceno kuhinje pa narekuje tudi končna površinska obdelava. Navadno so lakirane fronte najdražje. Cenovno dostopnejša različica, ki ima podoben videz sijaja, je folija. Fronte kuhinjskih omaric so lahko barvane v mat barve ali pa je na iveral ali MDF ploščo preprosto nalepljena plast furnirja ali laminata. Izbira je res pestra in skorajda neskončna.

Zagotovo je izvrsten izbor, glede na razmerje med ceno in kakovostjo, nakup eksponata. Eksponati so večinoma tehnično najbolj dovršeni, prav tako so uporabljeni najkakovostnejši materiali. In cena? Skorajda smešno nizka glede na kvaliteto, ki jo za to ceno nudi. Nekateri izmed takih eksponatov so predstavljeni na spodnjih fotografijah. Zmotno je mišljenje, da je mogoča le takšna postavitev kuhinje-eksponata, kot jo vidimo v salonu. V Il Ambienti ob nakupu eksponata nudimo tudi predelavo eksponata v željeno, drugačno postavitev, kot je predstavljena v salonu. Primera drugačne postavitve sta predstavljena na spodnjih fotografijah.

Ewe INTUO

EWE INTUO E – 2 (kamniti pult),

stara cena: 23.726,00€

sedaj samo: 11.900,00€
EWE VIDA 09 GCM BELA ARCTIS,

stara cena: 24.367,05 €

gotovinska cena eksponata 7.310,18 €.
NOLTE GLAS TEC PLUS,

stara cena: 17.085,99 €

gotovinska cena eksponata 7.449,00 €

EWE INTUO E (z električnim sistemom odpiranja),

stara cena:23.311,00 €

gotovinska cena eksponata 8.999,00 €
Možni postavitvi eksponata EWE INTUO E:
Category