Otroške sobe se spreminjajo skupaj z otrokom

Registriran

5 meseca 2 tedna
Otroške sobe boste spreminjali skupaj z otrokom. V nekaj letih bodo otroške sobe zamenjale uporabnost, od otroške sobe za dojenčka, malčka in cicibana do osnovnošolca in najstnika, dokler »ptički ne odletijo iz gnezda«.

Vsi materiali otroške sobe bodo ves čas pod velikimi obremenitvami. Otroci bodo polivali, packali s hrano, trgali tapete, risali po stenah in tolkli po pohištvu. Zato morajo biti materiali otroške sobe vzdržljivi in vsa nevarna oprema, od električnih vtičnic do naprav na elektriko, ustrezno zaščitena. Otroške sobe potrebujejo tudi dovolj električnih vtičnic, ki pa jih dobro zaščitite, dokler so otroci majhni. Lahko jih tudi povsem zadelate in začnete uporabljati šele, ko se pojavi potreba.

Pri nameščanju svetil otroške sobe pazite na varnost. Namizne lučke v otroških sobah zelo lepo izgledajo, vendar za majhnega otroka niso primerne, saj kar vabijo k nesreči. Najboljša rešitev je, da namestite močno stropno luč in po potrebi nekaj stenskih. V otroških sobah so nepogrešljive tudi šibke lučke, ki jih lahko pustite prižgane celo noč.

Ko poskrbite za varnost, se posvetite dekoraciji otroške sobe. Površine otroške sobe opremite skladno s starostjo otroka.Najboljša izbira za stene so tapete z otroškimi motivi, ki jih boste z leti zamenjali ali odstranili. Ko bodo otroci prišli v najstniška leta na stenah otroške sobe že ne bodo več hoteli gledati na primer zajčkov in medvedkov.

Majhni otroci bodo na stenah otroške sobe radi gledali različne živali, rastline, pravljične junake in druge risbice. Majhnemu otroku lahko tudi strop otroške sobe zapolnite s slikami iz pravljic, da bo v njih užival vsak večer pred spanjem.

Otroške sobe Kliknite tu za celoten katalog otroških sob.
Pohištvo in dekoracije otroške sobe boste večkrat spremenili, saj se z odraščanjem otrok njihove potrebe spreminjajo. Še prehitro bodo zrasli. Iz obdobja otroške sobe boste prešli v mladinsko sobo.

Najprimernejša tla otroške sobe so gladka lesena tla, vendar mora biti les dobro obdelan, da ni špranj. Za večje udobje položite na tla otroške sobe preprogo, ki ne bo drsela pod nogami. Ko otroci postanejo starejši, se bodo v otroških sobah dobro počutili na tapisonu ali preprogi, ki jo položite po celotni površini tal.

Otroci se v otroških sobah igrajo, spijo, jejo, rišejo, se učijo in zabavajo. Z ustreznim načrtovanjem različnih delov otroške sobe lahko vzpostavite prostore za različne dejavnosti. Če si otroške sobe deli več otrok, razdelite prostor na dele in mora vsak skrbeti za svoj del.

Čistoča otroške sobe je zelo pomembna, še posebej za dojenčka. V otroških sobah zato uporabite gladke materiale in se izogibajte grobih površin. Vsi materiali otroške sobe naj bodo takšni, da jih boste hitro in zlahka očistili.

Za opremo otroške sobe seveda izberete pohištvo, ki bo ustrezalo otrokovi velikosti. Pri tem pa računajte na to, da večji kot bo vaš otrok, večje pohištvo otroške sobe boste potrebovali. Še najbolj racionalna rešitev bo, da kupite pohištvo otroške sobe normalnih velikosti, nekaj kosov pohištva, kot so na primer stoli in mizica, pa je v velikosti, ki tisti trenutek ustreza otroku.

Kliknite tu za celoten katalog otroških sob. 
Category