Osvetlitev prostora - kako narediti dom lepši in prijetnejši

Registriran

5 meseca 2 tedna
S svetlobo lahko poudarimo določene prednosti prostora ali pa prikrijemo morebitne slabosti. Ločimo 3 vrste osvetlitve bivanjskih prostorov:
 • osrednja (stropna osvetlitev – lestenec, platfonjera, stenska svetilka, ki je usmerjena proti stropu);
• delovna (viseče svetilke, male svetilke, svetilke na omaricah in policah);
• ambientalna (stenske, talne, namizne svetilke, majhne svetilke na omarah in policah).

Kombiniranje različnih vrst osvetlitve lahko v prostoru pričara prav posebno vzdušje in videz. V nadaljevanju je nekaj nasvetov, kako z osvetlitvijo polepšati posamezne prostore.

Majhne in ozke hodnike lahko optično povečate z dodatno osvetlitvijo zidov s stenskimi svetilkami, ki usmerjajo svetlobo proti stropu. V dnevni sobi kot osrednjem delu življenjskega prostora naj bo osvetlitev najbolj učinkovita. Glavna je stropna osvetlitev, lep učinek pa lahko dosežemo s kombiniranjem dodatne osvetlitve – talne in namizne svetilke, ki imajo poleg estetske lahko tudi bralno funkcijo. Osrednji prostor lahko polepšate z osvetlitvijo zidov s stenskimi svetilkami, ki lahko poudarijo kakšno stensko umetnino, polico ali zidno nišo. Učinkovita je izbira svetil, ki omogočajo reguliranje svetlobe, na ta način lahko pričaramo različno vzdušje. Tudi jedilnica potrebuje veliko svetlobe, osrednja naj bo stropna osvetlitev, v kuhinji pa pozornost namenite tudi delovni osvetlitvi - nameščena pod kuhinjske omarice in ambientalni - osvetlitev morebitnih omaric s steklom. Pri spalnicah uporabite domišljijo in se poigrajte z ambientalno osvetlitvijo. Za spalnice je prav tako kot za dnevne sobe primerna izbira svetil z regulatorji svetlobe. Ne pozabite na primerno osvetlitev blizu garderobne omare in na postavitev stikal za prižiganje in ugašanje luči, ki naj bodo čim bližje postelji. V kopalnicah je potrebna močna osvetlitev okrog ogledala, ki se prižge s posebnim stikalom, prav tako pa se v kopalnici lahko poigramo z ambientalno osvetlitvijo.

Nekaj svetil za lepši dom iz Il AMBIENTI
Category