Kakšno sedežno garnituro izbrati

Registriran

5 meseca 2 tedna
Na trgu je ponudba sedežnih garnitur res raznolika. Sedežno garnituro sestavljajo različni elementi: trosed, dvosed, fotelj, tabure… Pozorni moramo biti na velikost prostora, med stenami in sedežno garnituro mora biti vedno nekaj prostora, da ne izgleda natrpano.

Ko izberemo velikost in obliko elementov sedežne garniture, se lahko posvetimo izbiri materiala in barve. V grobem velja, da je usnjena garnitura bolj elegantna, tekstilna pa bolj domača. Seveda pa na vtis vpliva tudi oblika garniture. Tekstilna sedežna garnitura sodobnih linij je lahko zelo elegantna.

Pri izbiri materialov upoštevajmo načelo praktičnosti. Če imamo doma dlakastega hišnega ljubljenčka, je usnje najboljša izbira. Usnje je material, ki ga je preprosto čistiti, saj se enostavno pobriše, potrebuje pa redno vzdrževanje.

Pomisliti moramo tudi, za kaj bomo zofo največ uporabljali. Če si želimo na njej predvsem poležavati, je prava izbira tekstilna sedežna garnitura. Izberimo tako, ki ima snemljivo prevleko, da bo čiščenje enostavno. Bombažne lahko operemo kar v pralnem stroju, druge tkanine pa odnesemo v čistilnico. Tekstil je prijeten na otip, za razliko od usnja, ki je pozimi hladno.

Pri odločitvi za barvo si oglejmo prostor, v katerem bo zofa stala. Velja pravilo, da so svetle barve prava izbira za majhne prostore. V velik in sončen prostor lahko postavimo tudi sedežno garnituro temnejše barve. Garnitura temnejših odtenkov je hvaležna za uporabo, saj se na njej ne pozna vse. Večina ljudi pa se odloči za nevtralno barvo. Če pa je prevleka snemljiva, lahko izberemo dve – eno nevtralno in eno drznejšo – in jih menjavamo glede na razpoloženje.
Category