Kako ustrezno postaviti dve sedežni v dnevni sobi?

Registriran

5 meseca 2 tedna

1. Ena nasproti druge

Dve sedežni, postavljeni ena nasproti drugi, sta odlični za prostor, kjer se veliko družimo in pogovarjamo. Sedežni naj sta postavljeni pravokotno na centralni fokus dnevne, recimo kamin ali televizijo, okno ali umetniško delo. Taka postavitev postavlja v ospredje najpomembnejši del prostora, hkrati pa zagotavlja simetričnost, ki je odlična za družabne priložnosti. Med oba kosa sedežne lahko postavite tudi velik tabure, ki naj služi kot klubska mizica ali počivalnik za noge. Kadar sta sedežni različne dolžine, ju postavite on enem robu na enak nivo, da poudarite dolžino daljše sedežne. Če je prostor majhen, lahko postavite sedežni ob nasprotni steni. Tako prihranite prostor, učinek pa je vizualno in funkcionalno učinkovit.

Sedežne garniture za vsak prostor. Najdite si svojo2. Hrbet ob hrbet

Če imate zelo veliko dnevno sobo, jo boste lažje razdelili v dva manjša prostora, če boste v center postavili dve sedežni, in sicer hrbet ob hrbet. To ne pomeni, da ju naslonite ena ob drugo, ampak mednje postavite klubsko mizo. Nad vsako sedežno postavite stropno luč, na mizico pa postavite visoko vazo ali še raje lončnico. Taka postavitev zagotavlja zadosti svetlobe za obe sedežni, hkrati pa velikemu prostora omogoča razgibanost. Da boste imeli na voljo zadosti sedežev, ob vsako sedežno postavite nekaj foteljev in manjših mizic.

3. Sedežni v obliki črke L

Najpogostejša in najbrž tudi najpriljubljenejša postavitev je v obliki črke L. Postavite obe sedežni pravokotna eno ob drugo, na sredino pa dajte klubsko mizico s stropno lučjo nad njo. Če boste v salonu izbrali več kosov, postavite ob oba konca sedežne še kakšen fotelj. In pozicija glede na dnevno sobo? Priporočamo vam, da je sedežna usmerjena direktno proti oknu, televiziji ali kaminu, in sicer večji kos nasproti centralnemu delu.

4. Druge ideje

Predvsem v manjših prostorih je običajno, da en kos postavimo ob steno. V tem primeru pustite vsaj nekaj centimetrov prostora med sedežno in steno, saj tako preprečite poškodbe tako stene kot sedežne garniture. Pazite tudi, da je ne postavite ob radiator. Poleg naštetih, povsem praktičnih razlogov, taka postavite omogoča prostoru, da zadiha in kljub temu daje videz večjega prostora. Kadar imamo na razpolago dvodelni prostor, recimo jedilnico in dnevno sobo, lahko sedežna prevzame vlogo meje med enim in drugim prostorom.

5. Dve različni sedežni

Včasih se zgodi, da imamo doma kar naenkrat dva kavča, ki sta popolnoma drugačne barve, oblike, velikosti, torej ju je skoraj nemogoče ustrezno postaviti v en prostor. V tem primeru lahko situacijo rešite z dodatki – z vzglavniki in pregrinjali, če imata sedežni snemljive vzglavnike, jih delno izmenjajte z ene sedežne na drugo. Uporabite enobarvna pregrinjala, eno v barvi ene, drugo v barvi druge sedežne, enako naredite tudi z vzglavniki. Ko uredite barvne sheme, lahko obe sedežni postavite v katero koli opisano postavitev.
Category