Kako urediti otroško sobo

Registriran

5 meseca 2 tedna
Značilnost otroških sob je nenehno prenavljanje in prilagajanje. V osemnajstih letih jo je priporočljivo spremeniti vsaj 3 do 4 krat. Najprej otroško sobo opremimo za dojenčka, po treh letih za predšolskega otroka, nato za prvošolčka in končno za mladostnika.

Osnovni element otroške sobe je najprej otroška posteljica, nato postelja, ter večnamenska omara in pisalna miza, ko je otrok šoloobvezen. Otrok naj ima v sobi dovolj prostora za gibanje in igranje ter primeren shranjevalni prostor za oblačila, knjige, šolske potrebščine in igrače. Zelo moderna in praktična izbira je pograd, ki ga lahko še popestrite s tem, da namesto klasične lestve, ki je pritrjena na posteljo, naredite stopnice iz krogov, kvadratov, ki bodo zanimiva plezalna površina. Pri otroških sobah je dragocen vsak prostor, ki omogoča shranjevanje. Zelo uporabni so predali ali zaboji, ki jih potisnemo pod posteljo. Potrebno je dobro razmisliti, kam bomo umestili vgradno garderobno omaro, ki se ne bo več prestavljala. Pri postavitvi pisalne mize pazimo na dovolj naravne svetlobe. Osnovni pohištveni elementi naj bodo svetle barve, tako je zamenjava dekorativnih elementov enostavna. Obloga za tla naj bo varna, zdrava in prijetna za otroka ter preprosta za vzdrževanje. Pogosta je kombinacija parketa ali laminata in preproge, ki jo preprosto zamenjamo, kadar želimo nov videz. Pri izboru barv lahko upoštevate želje otroka, ko je ta malce starejši. Sobo lahko enostavno popestrite tudi z različnimi stenskimi nalepkami, ki jih prav tako zlahka zamenjate.

Ob spreminjajočih se zahtevah, ki jih prinaša odraščanja otroka, je zelo dobrodošlo, da je čim več kosov pohištva takega, ki lahko »raste« skupaj z otrokom, da je večnamensko, večfunkcionalno. Če se le da izberite prilagodljivo pohištvo, ki ga boste zlahka nadgradili, spreminjali boste le dekorativne predmete. Prilagodljivo, večfunkcionalno pohištvo, ki bo vašemu otroku pričaralo nasmeh na obraz, boste našli v Il Ambienti.

Nekaj primerov otroških sob iz Il Ambienti


Category