Kako izbrati sedežno garnituro

Registriran

5 meseca 2 tedna

Pri nakupu nove sedežne garniture je najprej potrebno določiti kakšna sodi v naš prostor in kakšna bo njena prvotna namembnost - dobro sedenje, poležavanje ali tudi spanje. Oblika in sestav sedežne garniture naj bo prilagojen prostoru, stilu in našim potrebam.

Prava velikost je tista, ki ne ovira gibanja, pušča dovolj prostor za morebitni prehod in je primerno oddaljena od ostalega pohištva. Pri izbiri višine imejmo v mislih višino oken, kadar je sedežna garnitura postavljena ob oknu. Kadar nam je pri sedežni garnituri najvažnejše dobro sedenje, je najprimernejša izbira garnitura s krajšim sediščem in naslonom, ki podpira hrbet. Pri manjših prostorih bodo lahkotneje delovali nižji modeli in brez rokonaslonov, ki zavzamejo sedalno površino. Kadar pa je prostora dovolj, bo zelo elegantna kotna sedežna garnitura ali daljša garnitura z dodanimi samostojnimi kosi kot so na primer fotelji, počivalniki ali tabureji. Že nekaj časa so zelo priljubljeni trosedi s širšim podaljškom za udobno poležavanje na eni strani.

Izbor sistema vzmetenja sedežne garniture je odvisen glede na udobje in uporabo sedežne garniture. Udobje je lahko za vsakega posameznika drugačno - nekateri prisegajo na trše sedišče, drugi spet na mehkejše. Kadar se sedežna garnitura uporablja tudi za spanje, naj bo res kakovostna, ležišče naj je prožno, ne pretrdo, ne premehko.

Pri izbiri materiala sedežne garniture naj prevlada praktičnost. Usnje ustvari prestižni videz, je hvaležno za uporabo, enostavno za čiščenje, a zahteva redno vzdrževanje. Slaba stran usnja je, da je pozimi hladno, poleti pa vroče. Tkanine ali mikrotkanine so prijetne in toplejše na dotik, neproblematične za čiščenje, še posebej, če ne izberemo tekstila s teksturo. Barvo sedežne garniture izberimo glede na ostalo opremo in svetlost ambienta. V majhnih prostorih je najprimernejša svetla garnitura. V velikih dnevnih sobah, ki imajo veliko svetlobe, bodo lepo prišli do izraza tudi temnejši odtenki. Še vedno so med najbolj priljubljenimi svetli, nevtralni odtenki sedežnih garnitur v barvah narave. Seveda pa boste v današnji bogati ponudbi zagotovo našli sedežno garnituro v katerikoli željeni barvi.

Sedežne garniture iz Il Ambienti
Category