Kako izbrati sedežno garnituro ustrezne velikosti?

Registriran

5 meseca 2 tedna
Normal 0 21 false false false SL X-NONE X-NONE

Sedežna garnitura je zelo markanten kos pohištva, ki odločno vpliva na videz vašega prostora. Pravzaprav ni hujšega, kot da se v trgovini zagledate in kupite sedežno, ki nikakor ne pristaja v vaš prostor – zanjo pa ste odšteli celo premoženje. Prostor v trgovini je namreč lahko zelo varljiv – sedežna je tam videti precej manjša, kot bo realen videz v vaši dnevni, zato brez merilnega traku ne bo šlo. Za začetek, spravljanje sedežne, ki se je ne da razstaviti, skozi več vrat je samo začetek. Vendar gre pri iskanju ustrezne velikosti sedežne še za kaj več kot samo to. V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj nasvetov in namigov, kako izbrati ustrezno velikost, ki bo prijetna očem in funkcionalna.

Ne spreglejte veliko ponudbo sedežnih garnitur

 


1. Prva je vsekakor velikost prostora

Kot že omenjeno na začetku, majhna sedežna garnitura je za majhne prostore in velika za velike.  Čeprav vam je morda všeč majhna, ljubka sedežna, se bo v velikem prostoru popolnoma izgubila. Podobno ne tiščite velike, obsežne sedežne v majhen prostor do te mere, da ne boste mogli normalno mimo nje.

 

2. Upoštevajte ostalo pohištvo

Kakšno pohištvo imate sicer v sobi? Velika sedežna garnitura bo videti smešno ob minimalističnem pohištvu, ob majhni klubski mizici. K velikim sedežnim, recimo več dvosedom ali trosedom nikar ne postavljajte majhnih kosov pohištva. Odločite se raje za večjo klubsko mizo in velike fotelje ter tabureje.

 

3. Držite se osnovnih prostorskih pravil

Pri opremljanju prostora veljajo prostorska pravila tudi za sedežno, morda celo najbolj zanjo.  Ko dokončno postavite in pozicionirate pohištvo, mora biti med sedežno in klubsko mizico vsaj 50 cm prostora. Priporočamo vam tudi od enega do treh metrov razmika med posameznimi kosi sedežne, da lahko vsi normalno govorite brez kričanja ali obratno, da ne dobite občutka utesnjenosti.

 

Pa televizija? Glede na diagonalo in splošna priporočila proizvajalca za oči varno in priporočljivo razdaljo imejte v mislih, da mora biti televizija vsaj dva metra stran od sedežne. Če teh standardov ne morete zagotoviti v smislu, da je prostora premalo, je kakšen kos pohištva morda odveč.

 

4. Vzemite merilni trak in selotejp

Ko približno izberete svojo sedežno garnituro, je čas, da si jo vizualizirate v svoji dnevni. Kako bo pristajala v prostor? Vzemite merilni trak in papirnat selotejp, seveda ne pozabite od prodajalca zahtevati točnih mer posameznega kosa sedežne. Izpraznite prostor, kjer naj bi sedežna stala, in izmerite določite točno pozicijo vsakega kosa. Nato po linijah po tleh zalepite selotejp.

Če si težko predstavljate, kako bo sedežna videti v resnici, na linije položite visoke škatle, ki bodo zapolnile prostor. Nato se sprehodite mimo škatel. Imate dovolj prostora ali se morate v določeni točki umakniti? Je sedežna zadosti odmaknjena od radiatorjev? Počivalniki so pogosto zelo veliki, zato bodite posebej pozorni, ali vam ne jemljejo preveč prostora.

 

Izmerite seveda tudi širino vrat, vhodnih in sobnih, stopnišča in dvigala, če ga boste potrebovali. Četudi boste kupili sedežno garnituro, ki je razstavljiva, se prej prepričajte, da boste lahko največji kos stlačili mimo vseh ovir v svojem stanovanji.

 

5. Ne zamenjajte udobje za stil

Stil je seveda zelo pomemben, ampak predvsem pri nakupu sedežne dajte raje prednosti udobju. navsezadnje jo boste kupili zato, da boste na njej zleknjeni gledali televizijo, ne pa jo občudovali od daleč. Raje kupite večjo sedežno, sploh če ste visoke postave, in žrtvujte kakšen drug kos pohištva.

/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Navadna tabela"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; mso-bidi-font-size:10.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; color:black;}
Category