Jedilnice v sodobni zasnovi stanovanj in hiš

Registriran

5 meseca 2 tedna
Nekdaj so bile kuhinje in jedilnice strogo ločene. Kuhinje so bile prostori izključno za kuhanje, jedilnice so bili prostori izključno za obedovanje in druženje. Sodobna zasnova stanovanj in hiš pa temelji na povezanosti bivalnih prostorov. Zaradi želje po združitvi kuhinj, jedilnic in dnevnih sob so tudi že v marsikaterih starejših stanovanjih padle stene.

Novodobne kuhinje in jedilnice se skupaj z dnevno sobo združujejo v en velik prostor z vizualno usklajene podobe. Srce doma vendarle utripa v kuhinjah, jedilnicah in dnevnih sobah. Združitev kuhinj, jedilnic in dnevnih sob je tudi funkcionalna, saj je vse na dosegu roke, hkrati pa je čas za pripravo jedi tudi priložnost za druženje. Pohištvo dnevne sobe se vizualno tudi popolnoma sklada s kuhinjo in jedilnico.

Združitev kuhinj, jedilnic in dnevnih sob ima tudi številne prednosti. Majhnega otroka imate ves čas pod nadzorom. Med kuhanjem ste lahko v jedilnici ali dnevni sobi in imate še vedno pregled nad dogajanjem v kuhinji. Še vedno pa lahko kuhinje od jedilnic v enem samem velikem skupnem prostoru ločite z drsnimi vrati ali nivojsko.

Združitev kuhinj, jedilnic in dnevnih sob ima pa tudi slabe strani. Vonj kuhinje se širi po jedilnici in dnevni sobi. Kuhinja in jedilnica morata biti vedno pospravljeni, četudi na primer v dnevni sobi sprejmete goste.

Priporočljivo je, da so jedilnice postavljene ob oknu. Jedilna miza je tako dobro osvetljena, hkrati ponuja tudi pogled ven. Dnevna soba, ločena od jedilnice, pa je v kotu, primernem za počitek in sprostitev. Jedilnice naj bodo tudi kar se da prostorne, da lahko na primer raztegnete jedilno mizo tudi za 10 ljudi.

Jedilnice
Jedilnica je združena s kuhinjo. Če je prostor jedilnice manjši, bo še najbolje izgledala steklena miza s kovinskim ogrodjem.

Pazite, da skupen prostor jedilnice in dnevne sobe zaradi napačne opreme ne bo deloval prenapolnjeno. Na primer masivna velika miza jedilnice ne sodi v manjše prostore. Za takšno jedilnice je bolj primerna steklena miza, zraven pa na primer lahki usnjeni ali leseni stoli s kovinskimi nogami.

Jedilnice
V velikem prostoru bo lepo izgledala velika moderna miza iz masivnega lesa bukve, hrasta ali oreha. K takim mizam lahko izberete tako lesene kot usnjene stole s kovinskimi ali lesenimi nogami.
Category